top of page

Grattis Joakim till utmärkelsen Årets idrottsförälder

Vår samarbetspartner Scandic arrangerade för fjärde året i rad tävlingen årets sportförälder 2020. Under december – januari fanns möjligheten att nominera föräldrar som engagerar sig lite extra för våra barn och ungdomar och deras idrottande. Scandic informerade oss att drygt 1,100 bidrag kom in och att de har läst varenda en. Nu har de, efter mycket möda och glädjetårar valt ut 55 vinnande eldsjälar - ett stort GRATTIS till er!

Vi vill riktiga ett extra stort grattis till Joakim Nyberg och KIF Toredal som är en av det 55 vinnarna med nomineringen:


"För all den tid han lägger ner på traktens barn och ungdomar genom träningstider för cykel och löpning, i den nystartade triathlonföreningen [...]"


Vi kan inte mer än hålla med i den nomineringen och har frågat Joakim kring föreningens verksamhet där målet är att det ska vara enkelt och kravlöst att delta på träningar och aktiviteter.


Vi frågade Joakim hur de lägger upp och anpassar sin verksamhet kring målet? Hur föreningens träningar och andra aktiviteter kan se ut för att skapa en mötesplats där barn och föräldrar från närområdet träffas och umgås med rörelse och glädje i centrum.


Med enkelt menar vi bland annat att det på våra träningar och aktiviteter inte ska behövas speciella kläder eller utrustning, förutom det mest nödvändiga. På våra löp- och cykelträningar tränar vi teknik, balans och styrka i olika former och det är okej att komma i tex mjukisbyxor och gympaskor. De flesta tar med cykeln men det är inget krav. Vi har även några lånecyklar i föreningen.


Vi upplever att många barn känner krav från vuxenvärlden att delta och prestera i olika sammanhang, inte minst inom idrotten. Vårt mål är att barnen hos oss rör på sig och att de tycker att det är kul. Om de löper, kör hinderbana eller cyklar över trähinder spelar ingen roll. Vi ställer inga krav på att de måste komma på träningarna utan de kommer när de vill och när det passar. Vi ser oss mycket som ett alternativ för de barn som kanske inte riktigt känner att de passar in eller upplever att de klarar av de krav som ställs på dem inom andra verksamheter. Vår idé från början var att föreningen skulle vara lokal för området Toredal i Rönninge så att barnen bara kunde gå eller cykla ned till vår idrottsyta vid träningstillfällena. Till viss del är det så men vi har nu medlemmar runt om i hela kommunen och tom vissa från grannkommunerna.


Vi har som idé att ha familjeträningar både när det gäller våra kombinerade Löp- och cykelträningar och våra MTB-träningar. Vi hoppas att i år även få till familjeträningar i simning i öppet vatten. Att hela eller delar av familjen kan idrotta ihop märker vi är kul både för barn och vuxna. De vuxna får möjlighet att träna istället för att bara titta på, vilket är vanligt annars. Barnen blir sedda av många vuxna och vi får fantastisk hjälp vid olika stationer och moment. Det är verkligen en win-win situation och en förutsättning för att vi ska kunna bedriva träningar med så många barn. På våra träningar cyklar vi i vår lilla nybyggda cykelpark där det finns hopp, hinder och en pumptrack eller över andra hinder och banor som vi bygger upp.


De som ”löptränar” kör olika teknik, balans och styrkeövningar med lite olika varianter av redskap, däck osv. Barn och vuxna väljer själva vad de vill göra och hur länge. De tar pauser när de vill och kör så hårt de vill.


Sist undrade vi om Joakim ville skicka med några tips till andra föreningar för att skapa det engagemanget och fokus på just rörelseglädje som de har i sin relativt nystartade förening?


Vi startade föreningen 2018 KIF (kamrat och idrottsförening) Toredal och ville då verkligen skapa en verksamhetsidé som byggde på rörelseglädje och att alltid utgå från ett barnperspektiv i alla våra aktiviteter. Nu är vi noga med att följa den och att alltid falla tillbaka på grundtanken när vi planerar nya aktiviteter. Det tror jag är viktigt för att bibehålla en kultur och en anda som byggts upp.


Vi är väldigt måna om att försöka se alla barn under våra träningar, det är något vi upplever som oerhört viktigt för att alla ska känna sig välkomna. Med enkla medel kan man nå ganska långt - vi startar tex alla våra träningar med att alla får säga sitt namn. Då blir det bland annat tydligt om det är några nya och man kan då hälsa dem lite extra välkomna. För att känna glädje i sin idrott eller aktivitet behöver barnen verkligen känna sig sedda och bekräftade, det anser vi är vår viktigaste uppgift som tränare. Om vi sen kan lära dem att cykla över ett nytt hinder, eller springa lite snabbar, är det en bonus.


Vi vill åter igen skicka ett stort grattis till Joakim och Malin Nyberg och även till hela föreningen och tillsammans med Scandic hoppas vi att ni fortsätter sprida glädje, support och laganda för ni gör skillnad i barn och ungdomars vardag. Vi hoppas att ni får njuta av priset, en härlig vistelse för två hos valfritt Scandic-hotell i Sverige inklusive frukostbuffé.


Tillsammans skapar Svensk Triathlon - Världens bästa!Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page